Gratis consult bij OM strafbeschikking

Een aangehouden verdachte heeft op het politiebureau recht op bijstand van een advocaat. Voor het verhoor, tijdens verhoor en bij inverzekeringstelling. Kosteloos. Voor een niet aangehouden verdachte is dat anders. Gelukkig vindt er een kentering plaats. De Raad voor Rechtsbijstand meldt op op 31 maart 2021: Verdachten die zich op vrije voeten bevinden kunnen een […]

Een aangehouden verdachte heeft op het politiebureau recht op bijstand van een advocaat. Voor het verhoor, tijdens verhoor en bij inverzekeringstelling. Kosteloos.

Voor een niet aangehouden verdachte is dat anders.

Gelukkig vindt er een kentering plaats.

De Raad voor Rechtsbijstand meldt op op 31 maart 2021:

Verdachten die zich op vrije voeten bevinden kunnen een gratis gesprek met een advocaat krijgen. Dit noemen we een standaard consult. De verdachten kunnen dit consult voorafgaand aan het verhoor bij de officier van justitie krijgen wegens de oplegging van een strafbeschikking (eerste en tweede lid van artikel 257c van het Wetboek van Strafvordering). Er vindt geen draagkrachttoets plaats en er wordt geen eigen bijdrage opgelegd. Vanaf 1 april 2021 wijst het Openbaar Ministerie (OM) in alle uitnodigingen voor een verhoor als hiervoor bedoeld, de verdachte op die mogelijkheid. Als een verdachte in aanmerking komt voor het standaard consult staat dit dus altijd in de brief vermeld die hij of zij ontvangt van het OM.

Om ervoor te zorgen dat een verdachte toegang kan krijgen tot een bij de Raad voor Rechtsbijstand (Raad) ingeschreven strafrechtadvocaat, heeft de Centrale Piketafdeling van de Raad met ingang van 1 april 2021 hiervoor een speciaal telefoonnummer opengesteld. Het OM vermeldt dit nummer in de uitnodiging voor de hoorzitting.

Bellers naar dit nummer krijgen na doorgifte van het parketnummer op basis van de postcode waarbinnen deze zaak zich afspeelt een naam door van de op die dag in die regio dienst hebbende piketadvocaat.

De verdachte kan ook zelf, zonder tussenkomst van de Raad, een advocaat raadplegen.  De (jeugd)strafrechtadvocaat moet dan wel bij de Raad ingeschreven zijn.

Het standaard consult moet ergens tussen het bekend zijn van de advocaat en de dag van de hoorzitting plaatsvinden. Voor het voeren van het gesprek is geen specifieke vorm vereist. Afhankelijk van de situatie kan dat gesprek telefonisch, via een beeldverbinding of face-to-face plaatsvinden.

Voor het verlenen van rechtsbijstand bij het verhoor waar het OM voornemens is een strafbeschikking op te leggen (artikel 257c Sv) is niets gewijzigd. Hiervoor blijft het aanvragen van een toevoeging van toepassing en geldt de inkomenstoets met vaststelling eigen bijdrage.

Vind een advocaat die ingeschreven staat bij de Raad voor Rechtsbijstand. Zij kunnen u dus onder meer deze bijstand verlenen. Maak hiervan gebruik. De praktijk leert namelijk dat het zinvol is om strafbeschikking te laten toetsen.

Lees ook:

Wij staan voor u klaar

Hoofdverdachte.nl is onderdeel van Hogeman Dooijeweerd Advocaten, een advocaten kantoor uit Zutphen. Een team met specialisten op het gebied van strafrecht. We bundelen onze kennis en bieden daarom meer dan 60 jaar ervaring met u. Wij oordelen niet en zijn er enkel in uw belang.

Vraag een gratis intakegesprek aan:

Nieuwstad 83
7201 NM Zutphen